Space systems engineering

Thema:
Hoogwaardige optische componenten
Ruimtevaart en wetenschappelijke instrumentatie
28 juni 2024

Voor de ontwikkeling van instrumenten voor communicatie-, navigatie- en observatiesatellieten en de bijbehorende complexe informatiesystemen en terminals die ervoor zorgen dat ze werken, is er vaak techniek nodig op de grens van wat mogelijk is. TNO Space systems engineering brengt alle kennis, expertise en vaardigheden samen die nodig zijn voor ontwerp, prototype, productie en testen van state-of-the-art instrumenten voor de ruimtevaart.

Innoveren voor de toekomst

TNO Space systems engineering speelt een coördinerende rol bij het realiseren van deze instrumenten en systemen. We brengen verschillende technische domeinen samen om satellietinstrumenten voor aardobservatie te creëren die mens én planeet ten goede komen. Ook ontwikkelen we instrumenten voor ruimteobservatie vanaf het oppervlak van de aarde. Met onze activiteiten op gebied van grondgebonden astronomie helpen we wetenschappers over de hele wereld ons universum beter te begrijpen.

Van ‘next-generation’ aardobservatiesatellieten die broeikasgassen en luchtvervuiling monitoren tot optische satellietsystemen voor breedbandcommunicatie en instrumenten voor grondgebonden astronomie: dankzij onze in-house technische faciliteiten kunnen er optische en mechatronische systemen worden geproduceerd die bestand zijn tegen extreme omstandigheden. Wij zetten onze concepten om in missiekritieke apparatuur die geschikt is voor de ruimtevaart en bepalend zal zijn voor de toekomst.

Veelzijdige expertise

TNO ontwikkelt al ruim 60 jaar ruimtevaartinstrumenten en heeft een bewezen staat van dienst wat betreft expertise op het gebied van vroege studies, architectuur, ontwerp en productie, testen en kalibratie. Space systems engineering wil op de meeste effectieve manier de transitie mogelijk maken van conceptuele ontwerpen met lage Technology Readiness Levels naar volledig functionerende, ruimtevaartklare hardware en besturingsprototypes. Van onderzoek en advies tot productie en testen, we bieden elk team dat aan deze uiterst nauwkeurige satellietsystemen werkt de ondersteuning en de kennis die ze nodig hebben om topprestaties te leveren. Onze expertise is onder te verdelen in zes belangrijke focusgroepen:

  • Projectmanagement
  • Systeemarchitectuur en -engineering
  • Kwaliteitsborging
  • Productie, assemblage, integratie en testen
  • Optische componenten
  • productie van instrumenten

Geavanceerde faciliteiten

TNO Space systems engineering beschikt in Delft over diverse faciliteiten, waaronder cleanrooms met thermische vacuümkamers, kalibratiefaciliteiten voor ruimtevaartinstrumenten en precisietestfaciliteiten. Hier wordt geavanceerde optische en optomechatronische hardware ontworpen, getest en gebouwd.

Naast onderzoek en conceptontwikkeling hebben we de multidisciplinaire, onafhankelijke expertise om ook volledig functionerende systemen te ontwerpen en bouwen. We zorgen voor de precisiemechanica voor complexe mechanische systemen en valideren de prestaties van die systemen door middel van testen en meten. Onze faciliteiten omvatten:

  • Goed geoutilleerde, moderne (model)werkplaats.
  • Faciliteit voor precisiereiniging en -verbindingen.
  • Precisieproductiefaciliteit voor (vrije-vorm)spiegels met mogelijkheden voor enkelpunts diamantdraaien.
  • Faciliteiten voor het ontwikkelen en produceren van speciale optische coatings.

Wil je meer informatie over wat het team van TNO Space systems engineering voor jou kan betekenen? Neem dan vandaag nog contact met ons op om de mogelijkheden te verkennen.

Achter de schermen bij TNO Space systems engineering

Nauwkeurige bewaking van de luchtkwaliteit

Van TROPOMI en Sentinel-5 tot TANGO: Space systems engineering heeft alles gecoördineerd en gefaciliteerd wat TNO heeft bijgedragen aan de belangrijkste observatiesystemen voor luchtkwaliteit en vervuiling van onze tijd. Deze innovaties zijn niet alleen typerend voor de ontwikkelingen die in onderzoek en innovatie hebben plaatsgevonden, maar laten ook onze inzet voor het maatschappelijk belang zien.

Satellietcommunicatie

Door het nog altijd groeiende dataverkeer raken de traditionele radiofrequentiesystemen in rap tempo overbelast. TNO Space systems engineering werkt aan diverse projecten op het gebied van lasersatellietcommunicatie en coördineert daarbij de activiteiten die ten doel hebben de bandbreedte op een veilige en stabiele manier te vergroten.

Kennis van het universum

Het begrijpen van het universum – en onze plaats daarin – is een fundamentele zoektocht van de wetenschap. TNO Space systems engineering coördineert en kwalificeert projecten die instrumenten voor grondgebonden astronomie mogelijk maken waarmee we een beter inzicht krijgen in de aarde en de planeten om ons heen.

Laat je verder inspireren

22 resultaten, getoond 1 t/m 5

AAC Clyde Space brengt TNO’s laserterminal voor satellietcommunicatie op de markt

Informatietype:
Nieuws
22 mei 2024
AAC Clyde Space heeft de rechten verworven om TNO's geavanceerde optische technologie te gebruiken voor de productie en distributie van lasersatellietcommunicatie terminals.

Nederlands satellietinstrument verstuurt voor het eerst data via laser naar aarde

Informatietype:
Nieuws
24 januari 2024

Succesvolle grondtest toont mogelijkheden voor satellietidentificatie

Informatietype:
Insight
14 augustus 2023

Jan Nijenhuis benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Informatietype:
Nieuws
26 april 2023

Noorse satelliet met SmallCAT-lasercommunicatiesysteem aan boord succesvol gelanceerd

Informatietype:
Nieuws
15 april 2023