Advanced Computing Engineering

Thema:
Digitale innovatie

De digitale wereld wordt ingewikkelder: steeds meer onderdelen van de maatschappij spelen zich digitaal af in complexe systemen die met elkaar verbonden zijn. Neem bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s. De computersystemen in die auto’s gaan zelfstandig talloze verbindingen aan: met de bestuurder, andere voertuigen, de directe omgeving en met diverse communicatiesystemen en -netwerken. Zo halen ze meer informatie op dan we in één systeem kunnen verwerken. Daarom werkt men met gedistribueerde systemen: die maken het mogelijk om gegevens in de verschillende systemen tegelijk te raadplegen en de rekenkracht van verschillende systemen te combineren. Hoe ontwikkel je betrouwbare én betaalbare gedistribueerde systemen? Dat is het onderzoeksveld van Advanced Computing Engineering (ACE).

ACE ontwikkelt methodes en technologieën voor het ontwerpen, bouwen en beheren van gedistribueerde systemen. Dat doen we binnen verschillende maatschappelijke domeinen, zoals Energie, Defensie, Smart Industry en de ICT-industrie. Deze domeinen worden steeds afhankelijker van gedistribueerde systemen. Wat ons onderzoek nóg relevanter en belangrijker maakt.

Ons doel: bijdragen aan gedistribueerde systemen die probleemloos meebewegen met de veranderende wereld. En zorgen dat iedereen kan blijven deelnemen aan die snel veranderende, digitale maatschappij.

De context waarin ACE opereert

Bij ACE houden we in al onze projecten rekening met de continue verandering en digitalisering van het domein waarin we werken. De belangrijkste uitdagingen daarbij zijn:

  • Data-explosie: het hoge tempo van digitalisering zorgt voor een constante toename van data en de verwerking daarvan. Om nieuwe samenwerkingen te faciliteren, worden deze gegevens steeds vaker tussen verschillende organisaties gedeeld, en neemt de hoeveelheid data nog verder toe.
  • Exponentiële toename digitale systemen: door de data-explosie zijn er meer systemen nodig die deze data opslaan én verbinden. Dit leidt tot wat wordt genoemd: Systems of Systems.
  • Snelheid van verandering: veranderingen volgen elkaar onafgebroken op. Elk jaar verschijnen nieuwe technologieën. Klanten passen hun eisen continu aan aan de laatste trends. En aanpassingen aan de Europese en nationale regelgevingen volgen elkaar snel op.
  • Belang van digitalisering voor bedrijfsleven: IT vormt steeds meer het hart van een onderneming. Aan de ene kant bieden bedrijven vaker digitale ​​producten en diensten aan. Aan de andere kant is er steeds meer sprake van interne digitale controle en optimalisatie van bedrijfs- en productieprocessen (denk aan de energie transities of N=1 productie).
  • Groeiende verbondenheid: ondernemen betekent samenwerken met andere bedrijven. De dynamiek in het samenwerken neemt snel toe en de manier waarop men met elkaar omgaat, wordt in rap tempo gedigitaliseerd en geautomatiseerd. Deze digitale verbondenheid zorgt ervoor dat partijen afhankelijker van elkaar worden. Denk bijvoorbeeld aan het stilvallen van al het treinverkeer in Nederland omdat het mobiele netwerk van één telecomoperator in storing viel.

De aanpak van ACE

ACE begrijpt dat de digitale wereld complex is. De kern van de bovengenoemde uitdagingen ligt in de complexiteit van de grootschalige systemen, bestaande uit vele heterogene componenten (vaak van verschillende organisaties) die samen een gemeenschappelijk doel moeten bereiken. De kerncompetentie van ACE ligt in systeemdenken en het begrijpen van al de verschillende componenten die onderdeel zijn van een systeem. Dit systeemdenken is cruciaal voor alle belangrijke toepassingsgebieden waarin wij werken. Zonder dit gaat de controle over complexe IT-systemen verloren.

Om ICT-vraagstukken te beantwoorden werken we samen met verschillende (markt)partijen. Om die samenwerking van partijen goed te laten verlopen werken wij volgens de volgende principes:

1. Het begrijpen, afstemmen en waarderen van de doelen van elk systeem

Bedrijven, mensen en digitale systemen hebben vaak verschillende perspectieven en doelen. Onze uitdaging: hoe kunnen we de complexe werkelijkheid uitlijnen met bedrijfsprocessen, en zorgen we dat mensen en digitale systemen elkaar begrijpen?’  
Wij lossen dit probleem op door ‘first time engineering’ toe te passen en ‘fit for purpose’ IT-oplossingen te creëren, waarbij belangen van stakeholders in elkaars verlengde liggen en systemen elkaar begrijpen. Met de IT-oplossingen die wij creëren en adviseren, hopen wij een waardevolle bijdrage te leveren aan de samenleving.

2. Verbinden van digitale systemen

Digitale systemen maken tegenwoordig vaak deel uit van een groter geheel. Al deze systemen met elkaar verbinden, kan moeilijk zijn. Wij maken interoperabiliteit mogelijk en laten communicatie tussen partijen onafhankelijk en over meerdere systemen verlopen.  
 
Dat doen we door het probleem te ontrafelen, te ontleden en te vereenvoudigen. Zo krijgen we begrip voor de complexiteit van de uitdagingen, de monolithische systemen en de ‘vendor-lock-ins’. En kunnen we vervolgens werken aan naadloze integratie van digitale systemen.

3. Toekomstbestendig maken van digitale systemen

We willen kunnen vertrouwen op onze digitale systemen en er vanuit kunnen gaan dat ze doen waarvoor ze bedoeld zijn, nu en in de toekomst. Dat is niet eenvoudig, omdat de context waarin de systemen werken vaak wijzigen in de loop van de tijd. Daarom houden wij als ACE rekening met de volgende vraag: ‘kan jouw digitale systeem omgaan met veranderingen?’

ACE maakt systemen adaptief, betrouwbaar en robuust. Daarbij houden we rekening met opgestelde randvoorwaarden en het systeemgedrag dat zich in de veranderende omstandigheden kan voordoen.

Projecten

Deze principes zijn goed terug te zien in de diverse projecten die we doen. Bijvoorbeeld:

  • Voor Defensie koppelden wij in NATO-verband systemen, voertuigen, vaartuigen, vliegtuigen en manschappen aan elkaar. En dat in een kort tijdsbestek en in moeilijke en wisselende omstandigheden.
  • In het kader van de energietransitie hebben wij een leidende rol gespeeld in de ontwikkeling van de zogenaamde S2-standaard: een communicatiestandaard voor de informatie-uitwisseling tussen energiemanagementsystemen en slimme apparaten in bijvoorbeeld woningen.
  • Voor de Europese cloudprovidermarkt werken wij in twee consortia samen. In het ene consortium ontwikkelen we een uniek fieldlab: een 'decentraal netwerk van datacentra van de toekomst'. Hier komen innovaties op het gebied van modulariteit, geavanceerde koeling, energie, communicatie, netwerk en cybersecuritytechnologie samen. Het andere consortium richt zich op het bevorderen van keuzevrijheid en overstapmogelijkheden voor (professionele) gebruikers van cloudoplossingen. Dit doen we onder andere door software- en cloudoplossingen te ontbundelen, waarbij we werken aan de ontwikkeling van ‘open interfaces’ en ‘open source softwaretoepassingen’.
  • Voor Smart Industry ontwikkelen wij data- en digital twinning-oplossingen die de productie flexibeler, responsiever en beter controleerbaar maken. We definiëren, standaardiseren en implementeren datamodellen, verbinden die modellen met individuele machines, en integreren ze met managementsoftware voor productieactiviteiten. Daarnaast werken we aan AI-gestuurde oplossingen om ​de doorvoersnelheid, productiekwaliteit en duurzaamheid  van fysieke producten te verbeteren.

Expertise rond 4 sleuteltechnologieën

Door jaren ervaring heeft ACE een uitstekende ICT-expertise ontwikkeld. Deze expertkennis is voornamelijk gericht op de volgende vier sleuteltechnologieën:

4 sleuteltechnologieen 1484x835

Tabel bevat 4 sleuteltechnologieën, namelijk: Cloud & Edge Computing, Digital Twinning, Integrating Ecosystems, and Adaptive IT.

Samenwerken met ACE?

Wij helpen organisaties met de ontwikkeling van methodes en technologieën voor het ontwerpen, bouwen en beheren van gedistribueerde systemen. Dat doen we met:

  • Talentvolle onderzoekers die de randen van bekende kennisvelden onderzoeken, vernieuwen en daarover publiceren;
  • Mensen met praktijkervaring die de processen van organisaties met digitale systemen goed snappen en met innovatieve oplossingen komen en die zonodig ook “first time engineeren”;
  • Consultants die vanuit hun overzicht en brede kennisbasis klanten adviseren.

Laat je inspireren

98 resultaten, getoond 1 t/m 5

Zonder inventarisatie geen migratie: bescherming tegen de quantumcomputer begint met inzicht

Informatietype:
Insight
22 oktober 2024
Het staat vast: de ​quantumcomputer komt eraan. Organisaties moeten inventariseren wat voor cryptografie ze gebruiken en daar wil TNO bij helpen.

Goed geteste communicatie tussen applicaties: ​zo makkelijk kan het zijn

Informatietype:
Insight
15 oktober 2024

SOARCA-tool: geautomatiseerde security tegen cyberaanvallen

Informatietype:
Insight
8 oktober 2024

Cyberaanval voorkomen? Formele hardware verificatie cruciaal.

Informatietype:
Insight
1 oktober 2024

TNO-blik op 2030: Digitale privacy en veiligheid voor iedereen

Informatietype:
Insight
20 september 2024