Soort project:
Project
Thema:
Transities en transformaties

‘Groene chemie, nieuwe economie’: minder CO₂-uitstoot, meer werkgelegenheid

Welke acties zijn er momenteel mogelijk om de CO₂-uitstoot flink te beperken? Die vraag staat centraal bij het aanjaagteam ‘Groene chemie, nieuwe economie’. Een initiatief waarbij we samenwerken met grote spelers in de basischemie van Zuid-Nederland.

In 2050 moet de CO₂-uitstoot van de industrie nagenoeg zijn verdwenen. Dat is in ieder geval de ambitie van Nederland. Om dat doel te halen, moet de chemische sector vergroenen. Daar moet snel actie op worden ondernemen. Concrete actie. Dat kan ook! Dat staat in de actieagenda ‘Groene chemie, nieuwe economie’ (pdf) die het aanjaagteam ‘Groene chemie, nieuwe economie’ heeft ontwikkeld. Opschaling van innovatieve vergroeningsoplossingen is het uitgangspunt. En er zijn inmiddels genoeg maatregelen die zich al op kleine schaal hebben bewezen en die klaar zijn om grootschalig te worden toegepast.

Actieagenda 'Groene chemie, nieuwe economie'

Bekijk de Actieagenda 'Groene chemie, nieuwe economie'.

Groene industrie: fabriek van blaadjes

Coalitie met grote chemiebedrijven

De animo voor de actieagenda was groot. Intussen is er een coalitie met een aantal grote chemiebedrijven (pdf) (o.a SABIC, VDL, Cosun en Havenbedrijf Moerdijk) die de actieagenda gaan uitvoeren.

In de coalitie zitten ook regionale ontwikkelingsmaatschappijen, financiële instellingen en overheden. Dat alles met de nodige ondersteuning van TNO en Brightsite, een kennisinstelling die zich inzet om de chemische industrie te verduurzamen.

Inzet van disruptieve innovaties

Welke grondstoffen zijn geschikt voor hergebruik? En welke industriële processen lenen zich op dit moment al voor elektrificatie? Die vragen leiden momenteel binnen de basischemie in Zuid-Nederland tot concrete acties. Daarbij worden er disruptieve innovaties ingezet die tot dusver nog niet op grote schaal zijn toegepast.

Versnelde vergroening

Het is dus pionieren. Maar dat moet ook. Niets doen is geen optie. Als het de chemische industrie niet lukt om de CO₂-uitstoot te verminderen, wordt het heel lastig om aan de eisen van het Nederlandse Klimaatakkoord te voldoen.

Om de chemiesector voor Nederland te behouden, is het cruciaal dat er nu gestart wordt met het opschalen van innovaties. Het houdt ook een economische kans in. Deze kans komt voort uit het feit dat er voor het maken van een grondstoffentransitie nieuwe, innovatieve ketens nodig zijn. De EU-ambities om de CO₂-uitstoot versneld terug te brengen maakt deze kans alleen maar groter.

Nieuwe waardeketens in de groene chemie

TNO speelt een belangrijke rol bij het verbinden van partijen en het helpen opschalen van de innovaties binnen het programma. Wat het programma extra interessant maakt, is dat chemiebedrijven moeten gaan samenwerken met agrarische bedrijven, afvalverwerkers, innovatieve mkb-bedrijven en scale-ups.

Die partijen dragen nieuwe oplossingen aan, ondersteund door kennisinstellingen. Er ontstaat een sterke verbinding met de Nederlandse hightech-sector. Zo gaan groene, cross-sectorale waardeketens ontstaan, met nieuwe opschalingsconcepten, economische activiteit en werkgelegenheid tot gevolg. Wat ons betreft gaat het verminderen van de CO₂-uitstoot hand in hand met mooie economische kansen.

Online lancering actieagenda

Op woensdag 24 februari werd de Actieagenda ‘Groene chemie, nieuwe economie’ door een coalitie van partners aangeboden aan het ministerie van Economische Zaken, tijdens een online top.

Meer informatie vind je in de Actieagenda ‘Groene chemie, nieuwe economie’ (pdf).

Laat je verder inspireren

26 resultaten, getoond 1 t/m 5

Een circulaire woningsector in 2050 vereist combinatie van strategieën

Informatietype:
Nieuws
3 september 2024
Welke circulaire maatregelen zijn er nodig voor de transitie naar een volledig circulaire woningsector tegen 2050? Lees de gedetailleerde analyse door TNO, de Universiteit Utrecht, Centrum  Milieuwetenschappen van Universiteit Leiden en het Planbureau voor de Leefomgeving.

Steeds meer kunstmatige intelligentie ingezet door overheid

Informatietype:
Nieuws
25 juni 2024

Urbanism Next Europe congres 2024

Informatietype:
Evenement
Startdatum:
-
Locatie:
Amsterdam

Europa concurreert op deeptech vooral met zichzelf

Informatietype:
Nieuws
16 mei 2024

Onderzoek TNO en HCSS: Europa onder druk door Chinese opmars in wind- en elektrolysetechnologie

Informatietype:
Nieuws
1 mei 2024