Duurzame en veilige stedelijke mobiliteit
Wij ontwikkelen en onderzoeken slimme, innovatieve maatregelen en geïntegreerde oplossingen voor mobiliteit, leefbaarheid en veiligheid. Daarvoor zetten we multidisciplinaire kennis in en nieuwe technologie, waaronder IT-technologie.
Mobiliteit, leefbaarheid en veiligheid onder druk
Het merendeel van de wereldbevolking woont in verstedelijkte gebieden. Daar komen veel verschillende activiteiten samen, zoals wonen, werken en recreëren. Dit leidt tot een grotere vraag naar verplaatsing van mensen. De combinatie van deze activiteiten zorgt voor een toenemende druk op duurzame mobiliteit, veiligheid en leefbaarheid in en om steden.
Dit leidt tot complexe problemen, onder meer doordat Nederland verstopt raakt en steden onbereikbaar worden. Steeds luider klinkt de roep om meer investeringen in het spoor- en wegennet en er wordt steeds sterker ingezet op nieuwe maatregelen en geïntegreerde oplossingen.
Sustainable Urban Mobility & Safety
Onze expertisegroep wil (inter)nationale overheden en het bedrijfsleven helpen met:
- Ontwerp
- Implementatie
- Monitoring en evaluatie
- Tijdige aanpassing en opschaling van slimme innovatieve maatregelen in de fysieke omgeving, inclusief de leefomgeving.
Het doel is om een optimale balans te vinden tussen de behoeften van gebruikers (werkenden, inwoners, toeristen, recreanten, ondernemers, hulpdiensten) en de kwaliteit van de leefomgeving.
We werken veel samen met andere TNO-afdelingen en onze activiteiten sluiten daarom nauw aan bij de TNO Strategie. Kennis is de spil waar het in de expertisegroep om draait. We passen deze kennis toe door middel van data en modellen voor kwantitatieve analyses. Uit de gegevens en modellen halen we beslissingsinformatie die we weergeven met hoogwaardige, door tools gegenereerde visualisaties. Zo kunnen we onder meer de effecten van mobiliteitsmaatregelen op de leefbaarheid laten zien. We leveren bijvoorbeeld beslissingsondersteunende informatie voor de overheid.
Via onze tools maken we onze kennis op een transparante, snelle en visueel aantrekkelijke manier toegankelijk. Een mooi voorbeeld van onze tools is het Urban Strategy-platform voor geïntegreerde stadsplanning.
Onderzoeksruimten
- Mobiliteitstransitie
- Ruimtelijke inrichting van stedelijke gebieden (evenwichtige ruimtelijke keuzes)
- Mobiliteit en klimaatadaptatie
- Emissievrije mobiliteit
- Digitalisering in het mobiliteitssysteem
Vier technologielijnen
Onze roadmaps worden voortdurend bijgewerkt, waarbij onze prioriteiten worden bijgesteld op basis van de huidige en verwachte behoeften van onze betrokkenen. Dit is ook de drijfveer achter de ontwikkeling van onze vier technologielijnen:
1. Analyse en ontwerp van mobiliteit en ruimtelijke systemen
Deze technologieën helpen onze stakeholders om grip te krijgen op hun doelstellingen en deze te behalen. Een belangrijk voorbeeld is onze programmatische samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Bij deze samenwerking ondersteunen we het ministerie met definities, indicatoren en doelen met betrekking tot welvaart en welzijn in het mobiliteitsdomein.
2. Macroscopische analyse en modellering
Activiteiten op dit gebied helpen we onze stakeholders om betere keuzes te maken als het gaat om de verdeling van hun middelen door het modelleren van de effecten van interventies die zij overwegen op welvaart en welzijn. Voor de gemeenten Amsterdam en Rotterdam zijn er bijvoorbeeld meerdere effectbeoordelingsstudies voor nieuwe mobiliteitsconcepten uitgevoerd.
3. Microscopische analyse en modellering
Deze activiteiten ondersteunen onze stakeholders bij het beoordelen van de impact van mobiliteitsconcepten zoals geautomatiseerde mobiliteit, verbonden mobiliteit (V2X), deelmobiliteitsdiensten, logistieke hubs en MaaS. De focusgebieden van onze projecten zijn de effecten van Adaptive Cruise Control (ACC) op de verkeersdoorstroming en veiligheid en de effecten van truck platooning op verkeersdoorstroming en emissies (ENSEMBLE).
4. Essentiële digitale en informatietechnologieën
Deze technologieën worden gebruikt om Digital Twins te maken die overheden en andere betrokkenen helpen om inzicht te krijgen in de prestaties van het ruimtelijk en mobiliteitssysteem, met en zonder interventies, en om goed geïnformeerde beslissingen te nemen. Het Urban Strategy-platform is toegepast in zo'n 20 steden en regio's over de hele wereld.