Expertisegroep Duurzaam transport en logistiek
De expertisegroep Sustainable Transport and Logistics (STL) bevordert de transitie naar duurzame mobiliteit in Nederland en Europa. Door nauwkeurige metingen en diepgaande beoordelingen ondersteunen we de ontwikkeling van effectief beleid en wetgeving. We verminderen de milieu-impact van transport en verbeteren de efficiëntie, betrouwbaarheid en duurzaamheid van logistieke systemen.
Ontwikkelen van representatieve meetmethodologie
Al tientallen jaren meet en verzamelt STL feiten uit eerste hand over de praktijkemissies van voertuigen, en sinds kort ook van schepen en machines. Ons laboratorium voor voertuigemissies biedt een professionele omgeving voor het ontwikkelen van nieuwe, innovatieve meet- en monitoringinstrumenten en voor gestandaardiseerde tests met bestaande meetinstrumenten. Door onze stakeholders te voorzien van onbetwistbare feiten en praktische en uitvoerbare adviezen, draagt STL bij aan de ontwikkeling van effectief Nederlands en Europees emissiebeleid en wetgeving.
Bevorderen van nieuwe logistieke concepten
Op het gebied van logistiek bieden we objectieve en onderbouwde inzichten en handelingsperspectieven aan bedrijven en overheden over hoe goederenvervoer en logistiek efficiënter, betrouwbaarder en duurzamer kan worden gemaakt.
Gezien diverse uitdagingen (uitstoot van broeikasgassen, vervuilende emissies, leveringszekerheid, schaarste wat betreft fysieke infrastructuur of ruimte en werkkrachten) en trends (digitalisering, automatisering en energietransitie) bepalen we of en hoe technologische en organisatorische innovaties in logistieke operaties kunnen worden geïmplementeerd en welke invloed ze kunnen hebben voor betrokken stakeholders en voor de prestaties van logistieke operaties en toeleveringsketens.
We richten ons op twee hoofdactiviteiten: ex-ante en ex-post impactbeoordeling van innovaties op micro-, meso- en macroniveau, en ontwerp en evaluatie van innovaties in logistieke operaties in de praktijk met betrokken bedrijven en overheden in complexe omgevingen met meerdere stakeholders.
Praktisch en uitvoerbaar advies voor beleid en sectorale strategieën
Onze emissiemetingen en monitoringsresultaten vormen een solide basis voor nieuwe of gewijzigde Europese wetgeving voor voertuigemissies en voor milieubeleid op nationaal en gemeentelijk niveau.
De resultaten van de haalbaarheidsstudies, techno-economische beoordelingen, modellering van technologie-implementatie en scenariostudies van STL vinden hun weg naar overheidsbeleid op langere termijn en sectorale strategieën voor duurzame, efficiënte en toekomstbestendige mobiliteit en logistiek. Met onze sterke, multidisciplinaire en onafhankelijke kennispositie en onze orkestratiecapaciteiten is STL vaak de 'spin in het web' in onderzoeksconsortia en innovatie-ecosystemen.
Expertisegebieden
- Praktijkemissies: Als toonaangevend expert op het gebied van praktijkemissies van verkeer en vervoer, houdt STL zich al vele jaren bezig met het monitoren van emissies en brandstofefficiëntie van motorvoertuigen op de weg onder de werkelijke rijomstandigheden. Met onze methodologieën dragen we bij aan geavanceerde wettelijke testprocedures en monitoringmethoden om de emissieprestaties en brandstofefficiëntie te verbeteren.
- Onze meetresultaten leveren onmisbare input voor emissie-inventarissen en luchtkwaliteitsmodellen en ondersteunen de ontwikkeling van effectief beleid. In de afgelopen jaren is het blikveld van de emissiemonitoring van STL verbreed naar andere vervoerswijzen, zoals de binnenvaart en zeevaart, het spoor en niet voor de weg bestemde mobiele machines en is de reikwijdte uitgebreid naar niet-uitlaatemissies van rem- en bandenslijtage.
- Naar nuluitstoot: Als onderdeel van de algehele overgang naar een CO2-arme of -vrije economie vóór 2050 moeten effectieve strategieën worden ontwikkeld en geïmplementeerd voor het CO2-vrij maken van het passagiers- en vrachtvervoer. Ter ondersteuning daarvan voert STL technisch-economische beoordelingen uit van toekomstige duurzame aandrijfopties en energiedragers en de bijbehorende brandstof- en oplaadinfrastructuur.
- Groene maritieme prestaties: Verschillende STL-expertiseterreinen dragen bij aan het werk van TNO voor de maritieme sector. STL ondersteunt het Nederlandse en internationale maritieme ecosysteem bij zijn overgang naar duurzame scheepvaart met emissiemetingen en technologiebeoordelingen van alternatieve brandstoffen en aandrijfopties, scenariostudies en de ontwikkeling van sectorale strategieën.
Wij dragen bij aan het versnellen van de ontwikkeling en implementatie van innovaties in het goederenvervoer en de logistiek om de hoognodige verbeteringen te realiseren op het gebied van efficiëntie, betrouwbaarheid en duurzaamheid.
De activiteiten zijn geclusterd rond drie hoofdthema's die met elkaar samenhangen en allemaal leiden tot een toekomstbestendig slim logistiek systeem:
- Ontwikkeling, implementatie en opschaling van innovatieve organisatorische logistieke concepten (zoals hub-concepten in de stadslogistiek).
- De integratie en evaluatie van geautomatiseerd transport in de logistiek, inclusief de inspanningen en eisen om het te 'laten werken'. Daarnaast geeft STL inzicht in de voordelen van geautomatiseerd transport voor logistieke bedrijven, overheden en de maatschappij (zoals de stapsgewijze ontwikkeling naar volledig geautomatiseerd wegtransport van hub tot hub op de snelweg).
- Ontwikkeling van datagedreven (de)centrale autonome planningsalgoritmen voor het delen van bedrijfsmiddelen in systemen van gekoppelde logistieke netwerken (zoals het uitwisselen van vrachtwagencapaciteit tussen transportbedrijven om de logistiek veel efficiënter te organiseren).