Unlock System Transitions: Van complexe problemen naar gezamenlijke stappen voorwaarts
Veel maatschappelijke uitdagingen zoals armoedebestrijding, de energietransitie en de toenemende druk op de zorg vereisen samenwerking over domeinen heen.
Toch blijkt het voor veel organisaties in de praktijk lastig om domein-overstijgend te werken. Zij worstelen met het doorbreken van silo’s en kampen met beperkte capaciteit en tijdsdruk. Om organisaties hierin te ondersteunen, heeft TNO UNLOCK ontwikkeld: een aanpak die helpt om in korte tijd effectief en efficiënt integraal te werken.
UNLOCK is een traject dat maatschappelijk gerichte organisaties ondersteunt bij het effectief aanpakken van complexe en domein-overstijgende maatschappelijke vraagstukken.
Wat is UNLOCK?
UNLOCK biedt een praktisch en wetenschappelijk onderbouwd traject waarmee organisaties niet alleen concrete verbeteringen voor hun vraagstuk ontwikkelen, maar ook vaardigheden en inzichten opdoen voor effectieve integrale samenwerking. Dit versnelt de weg naar duurzame transities en voorkomt kortetermijndenken. Organisaties leren systemisch werken aan complexe opgaven en ontdekken hoe ze uiteenlopende perspectieven kunnen integreren om echte impact te maken. Door middel van een gestructureerd proces worden inzichten vertaald naar werkbare strategieën en gedragen oplossingsrichtingen.
TNO biedt naast UNLOCK ook op UNLOCK gebaseerde maatwerktrajecten aan.
Het UNLOCK-traject
Twee wetenschappelijke fundamenten vormen de kern van UNLOCK:
- Systeemdenken – UNLOCK helpt organisaties te begrijpen hoe ze het systeem kunnen beïnvloeden en gezamenlijk veranderen. Kenmerkend voor de UNLOCK-methode is dat er in de dieperliggende lagen wordt gezocht naar de kansrijkste aangrijpingspunten voor verandering.
- Transdisciplinair samenwerken - Deze vorm van samenwerking leert mensen uit diverse organisaties en vakgebieden te streven naar een gedeeld begrip. Dat vereist open communicatie, het doorbreken van jargongebruik en het herkennen van onbewuste aannames. Zo ontstaat ruimte voor nieuwe perspectieven en gedragen visies voor verandering.
Door deze twee principes te combineren, zorgt UNLOCK ervoor dat organisaties op meerdere niveaus naar hun vraagstukken kijken, verschillende perspectieven integreren en direct werken aan haalbare verbeteringen. Dit voorkomt eindeloze discussies en versnelt besluitvorming.
Waarom UNLOCK?
Samenwerking aan complexe maatschappelijke opgaven is vaak tijdrovend en stroperig, terwijl de urgentie hoog is. UNLOCK biedt een effectieve aanpak om sneller tot concrete, gedragen stappen voorwaarts te komen.
Dankzij systeemdenken en samenwerking ontstaan nieuwe perspectieven en energie om met de opgave aan de slag te gaan. Dit leidt tot innovatieve oplossingen die verder gaan dan de gebaande paden.
Met een gemeenschappelijk begrip van doelen en rollen besparen betrokken organisaties tijd. Minder overleggen, minder dubbelwerk en een meer coherente aanpak zorgen voor snellere en duurzamere resultaten.
De transdisciplinaire werkwijze en gedeelde inzichten bevorderen vertrouwen en draagvlak, ook na afronding van het traject. Dit maakt organisaties veerkrachtiger en beter voorbereid op toekomstige uitdagingen.
Deelnemers leren praktische methoden om integraal te werken, elkaars expertise te benutten en beter om te gaan met onzekerheden en verandering.
Door capaciteitsopbouw en systeeminzicht kunnen organisaties hun aanpak blijven ontwikkelen, ook als de context verandert. Dit leidt tot een structurele verbetering van besluitvormingsprocessen en strategische samenwerking.

"Wat we met TNO Unlock bereikt hebben, is zo compleet, zo slim, zo anders dan wat ik de afgelopen jaren, nee tientallen jaren, heb ervaren. Ik heb zo vaak al meegemaakt dat je met een groep in een richting beweegt en dan weer ervan af en dan weer ernaar toe en weer weg. En nu gaan we in de goeie richting. Er ontstaat echt beweging. Het is een verademing om met mensen te zitten die het hele systeem willen en kunnen zien. Ik verlang hier echt naar, en met mij veel mensen op verschillende plekken.”
Achtergrond en verdieping
UNLOCK is gefundeerd op wetenschappelijke principes: systeemdenken en transdisciplinair samenwerken. Deze methoden zorgen voor een onderbouwd proces waarmee complexe maatschappelijke vraagstukken op systeemniveau kunnen worden begrepen, en er gewerkt kan worden aan de gewenste transities. Wil je meer weten over de wetenschappelijke fundamenten van UNLOCK, lees onderstaand paper over het belang van transdisciplinair onderzoek.
Interesse?
Bent u benieuwd wat UNLOCK voor je organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op via onderstaande mogelijkheden.
Neem contact met ons op
Laat je verder inspireren
Nederlandse impact op mobiele netwerken


De D-score, een universele maat om wereldwijd kinderontwikkeling te meten


Bij meertaligheid vaakst misverstanden in bouw, landbouw en industrie


Tijdmaker in beeld: Janice Odijk over een objectief sollicitatieproces

