Carnot lab versnelt verduurzaming industrie

Om de klimaatdoelstellingen in de industrie te realiseren, is meer onderzoek en ontwikkeling nodig naar industriële warmtetechnologieën. Meer dan 80 procent van het industriële energiegebruik is gerelateerd aan de inzet van warmte. Hier is veel te winnen. Het Carnot lab, dat onlangs haar faciliteiten heeft uitgebreid, pakt deze uitdaging aan. Dit warmtelab in Petten biedt bedrijven de unieke mogelijkheid om samen met ons industriële warmtetechnologie op kleine en grote schaal verder te ontwikkelen.

Onder industriële hoge temperatuurcondities

Het Carnot lab is een faciliteit waar TNO met de industrie concepten voor een duurzame industriële warmtehuishouding ontwikkelt en richting implementatie brengt. Het gaat hierbij om technologie voor warmtepompen en -opslag, concepten voor restwarmteconversie en directe elektrische proceswarmte (Power2Heat). De technologie wordt ontwikkeld onder relevante industriële (hoge temperatuur)condities. Het Carnot lab faciliteert de technologieontwikkeling door de juiste condities te creëren op verschillende schaalgroottes, variërend van labschaal tot pilotinstallaties – tot 2 megawatt (MW) thermische output. Het lab bevat state of the art meetapparatuur en software-modellen om de technologieontwikkeling te ondersteunen.

Deze faciliteit is mede mogelijk gemaakt door subsidie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Kennis, technologie en toepassing

Experts van TNO hebben diepgaande kennis van (industriële) warmtepompen en –opslagtechnologie, toepassing in industriële processen en geothermie. Ook werkt het kennisinstituut samen met andere kennisinstellingen en universiteiten. In het Carnot lab komen kennis, infrastructuur en technologieontwikkeling bij elkaar op een laagdrempelige manier. Het is de toegangspoort tot kennis & infrastructuur voor alle warmteconversie & opslagtechnologie gerelateerde ontwikkelingen.

Partner voor verduurzaming industrie

Door diepgaande kennis bij de TNO-experts van industriële warmtehuishouding én de mogelijkheid technologie voor een bredere range aan condities te ontwikkelen en te testen dan in een industriële omgeving mogelijk is in het Carnot lab, is TNO dé partner voor de maakindustrie die technologieën op de markt wil brengen en voor eindgebruikers die hun warmtehuishouding willen verduurzamen. Samen met partners onderzoekt en ontwikkelt TNO nieuwe technologieën en concepten en helpt deze in de praktijk te brengen. Dit stelt de Nederlandse industrie in staat de transformatie richting een CO2 neutrale industrie in 2050 mogelijk te maken. Ook kan het Nederlandse bedrijfsleven hierin voorop lopen en zich met innovatieve producten onderscheiden op de wereldmarkt.

Laat je verder inspireren

24 resultaten, getoond 1 t/m 5

NORCE en TNO gaan strategisch partnerschap aan voor waterstofontwikkelingen

Informatietype:
Nieuws
14 november 2024
NORCE en TNO hebben een langdurige strategische samenwerking ondertekend om waterstofontwikkeling en -opslag te versnellen.

Inzet waterstof essentieel voor behalen energierichtlijn vervoerssector

Informatietype:
Nieuws
12 november 2024

Nederlands consortium neemt deel aan EU-onderzoek naar grootschalige waterstofopslag in lege gasvelden

Informatietype:
Nieuws
8 november 2024

Kosten productie duurzame waterstof via elektrolyse in kaart

Informatietype:
Nieuws
3 juni 2024

Onderzoek TNO en HCSS: Europa onder druk door Chinese opmars in wind- en elektrolysetechnologie

Informatietype:
Nieuws
1 mei 2024