ML-III faciliteit voor onderzoek naar pathogene micro-organismen

Thema:
Functionele biomarkers
Functionele microbioomanalyse
Darmgezondheid
In-vitro platforms

De afdeling Microbiologie en Systeembiologie (MSB), onderdeel van de TNO unit Health & Work, beschikt over een state-of-the-art ML-III faciliteit. In deze faciliteit kan op een veilige en gecontroleerde manier onderzoek worden gedaan naar pathogene micro-organismen.

De ML-III faciliteit bestaat uit twee afzonderlijke laboratoria, één voor viraal onderzoek en één voor bacterieel en schimmel onderzoek. In deze laboratoria kunnen we klasse 3 (BSL-3) micro-organismen en GGO's van inperkingsniveau ML-III bestuderen. Daaronder vallen onderzoeken naar coronavirus (SARS-CoV-2), tuberculose (Mycobacterium tuberculosis), shigatoxine producerende E. coli (STEC), of blastomycosis (Blastomyces dermatitidis). Met de faciliteit is toegepast onderzoek mogelijk naar infectieziekten, antimicrobiële resistentie, de ontwikkeling van antivirale therapieën, en het testen van de effectiviteit van desinfectiemiddelen.

Unieke infrastructuur

De faciliteit bij TNO in Leiden is uniek door de integratie van onderzoek naar klasse 3 micro-organismen, toepassing van gastheer-microbe in vitro modellen, geavanceerde bioanalysen en data-analysen (figuur 1). Om dit te realiseren beschikt TNO over innovatieve analyse apparatuur, dat ingezet kan worden in de onderzoeksprojecten.

advanced-bio-analytics-nl
Figuur 1: Unieke combinatie van expertisen in de TNO Leiden ML-III faciliteit. In de faciliteit vindt baanbrekend onderzoek plaats door de integratie van micro-organismen klasse 3, host-microbeinteractie in vitro modellen, geavanceerde bioanalyse en data analyse methoden.

Werkveiligheid

De faciliteit voldoet aan alle veiligheidseisen volgens de geldende regelgeving, is 100% luchtdicht en heeft een aparte luchtventilatie en filtering, gescheiden van de rest van het gebouw. Alles wat het lab verlaat wordt geautoclaveerd en het water wordt gescheiden opgevangen en ontsmet. Om verder aan de geldende regelgeving te voldoen en een veilige werkomgeving te garanderen, geldt een zeer beperkte toegang, worden uitgebreide trainingen gedaan, dragen medewerkers beschermende kleding en werken we altijd met minimaal twee personen.

Voorbeelden onderzoek in ML-III faciliteit

Onderzoek darm microbioom

In opdracht van VWS werken we aan een onderzoek, gericht op de rol van het microbioom in post-COVID patiënten. In dit project wordt de darm microbioom samenstelling van mensen met post-COVID onderzocht en wordt er gekeken naar de effectiviteit van microbioom-modulerende interventies in de post-COVID (gastheer-) microbioom in vitro modellen.

Onderzoek shigatoxine producerende E. coli (STEC)

In dit project hebben we E. coli bacteriofagen geïsoleerd die STEC stammen kunnen infecteren en doden. Mensen kunnen besmet raken met de shigatoxine producerende E. coli (STEC) bacterie door voeding (zoals het eten van onvoldoende verhit rundvlees) of door besmette mest. Veel dieren, zoals runderen, schapen, varkens en pluimvee, hebben STEC in hun darmen. Bacteriofagen hebben een hoge specificiteit, waardoor gerichte antibacteriële therapie mogelijk wordt gemaakt. Dit maakt dat bacteriofagen worden beschouwd als een veelbelovend alternatief voor de behandeling van bacteriële infecties.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor co-innovatie of heb je een onderzoeksvraag? Neem dan contact met ons op.

Laat je verder inspireren

16 resultaten, getoond 1 t/m 5

TNO-onderzoek: Vezels goed voor lichaam en geest

Informatietype:
Nieuws
20 januari 2025
Dat vezels goed zijn voor de spijsvertering, is algemeen bekend. Uit onderzoek van TNO, dat recent werd gepubliceerd, blijkt nu dat ze ook een positief effect kunnen hebben op de stemming.

Preklinisch ADME onderzoek

Informatietype:
Artikel

TNO lanceert Peregrion om marktimpact te vergroten van technologie versnelde geneesmiddelenontwikkeling

Informatietype:
Nieuws
25 maart 2024

PPS leidt tot nieuwe inzichten in ontwikkeling MASLD

Informatietype:
Insight
15 februari 2024

Translationele preklinische werkzaamheidsmodellen

Informatietype:
Artikel