Remanufacturing lab: test- en experimenteerfaciliteit voor de maakindustrie

Thema:
Artificiële intelligentie
Smart manufacturing

Het remanufacturing lab is een test- en experimenteerfaciliteit (TEF) voor de maakindustrie, op de Brainport Industries Campus in Eindhoven. Als technologieleverancier kun je op de TEF jouw AI-technologie en robotica ontwikkelen en testen. Als productiebedrijf en systeemintegrator kun je met de beschikbare technologieën experimenteren voor jouw specifieke uitdaging en toepassing, en onder begeleiding van experts van TNO een remanufacturing-proces voor jouw productiebedrijf opzetten, voordat je deze implementeert.

Het remanufacturing lab komt voort uit het Europese Unie project AI-MATTERS. Het gebruik van AI, robotica, en intelligente, autonome systemen voor flexibele productie in de Europese maakindustrie wordt hiermee gestimuleerd, om de veerkracht en flexibiliteit van de Europese productiesector te vergroten.

Digitale en circulaire transitie

De EU stuurt aan op een duurzame en circulaire toekomst. Zo nam de Europese Commissie onlangs de wet Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESR) aan, waarmee een Digitaal Productpaspoort (DPP) voor alle producten op de Europese markt verplicht wordt. Ook stimuleert bijvoorbeeld het nieuwe Recht op reparatie productiebedrijven om over te stappen naar circulaire bedrijfsprocessen. De combinatie van DPP’s en remanufacturing van bestaande producten is dé manier om te voldoen aan alle wetgeving.

In het Digitaal Productpaspoort (DPP) leg je als bedrijf de samenstelling en technische gegevens van producten digitaal vast. Er staat bijvoorbeeld informatie in over de herkomst van grondstoffen en de mate waarin materialen herbruikbaar zijn. Het DPP wordt in eerste instantie verplicht gesteld voor producten zoals batterijen, elektronica en textiel. Andere productcategorieën zullen daarop volgen.

Remanufacturing is het teruggeven van waarde aan producten, nadat ze zijn gebruikt en gerepareerd moeten worden. Je vernieuwt of herstelt dus als fabrikant gebruikte producten of onderdelen, die anders onnodig op de vuilnisbelt belanden. Hiermee verleng je de levensduur van producten en bespaar je grondstofkosten. Het is dus niet alleen duurzaam voor het milieu, maar ook voor je investering.

Remanufacturing lab ondersteunt maakindustrie bij transitie

Hoe ontwikkel en organiseer je als maakbedrijf de nieuwe processen voor remanufacturing? En hoe verzamel en deel je gegevens voor de DPP’s in de bestaande processen en IT-systemen? In het Remanufacturing lab kun je hiermee experimenteren, voordat je het toepast in je bedrijf. We ontwikkelen en demonstreren verschillende AI- en roboticatechnologie in een operationele remanufacturinglijn. En ondersteunen je bij het behouden van je 'license to operate' door bedrijfsprocessen te transformeren van lineair naar circulair.

Aanbod Remanufacturing lab:

1. Optimaliseren productieproces

2. Mens-robot interactie

3. Circulaire economie

  • Demonstratie van het Digitale Productpaspoort in de waardeketen

Mogelijkheden remanufacturing lab

Wil je weten wat het remanufacturing lab voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem contact op met een van de contactpersonen of plan een intake via TNO Fast Track.

In het lab worden verschillende technologieën geïntegreerd, zodat organisaties de kracht van deze technologieën kunnen ervaren (test-before-invest) in de transitie naar remanufacturing:

Remanufacturing lab faciliteiten en proces
Remanufacturing lab faciliteiten en proces

De komende jaren wil TNO in samenwerking met andere koplopers uit de industrie haar remanufacturing-technologieën en -mogelijkheden verder ontwikkelen en uitbreiden voor een brede toepasbaarheid.

Meer over AI-MATTERS

AI-MATTERS stimuleert de invoering van AI technologie in de Europese maakindustrie door robotica en AI-oplossingen in realistische omgevingen en op grote schaal toe te passen. Een consortium van 25 organisaties uit 8 Europese landen heeft de krachten gebundeld om met elkaar verbonden test- en experimenteerfaciliteiten van wereldklasse op te zetten. In de AI-MATTERS Service Catalogus vind je een compleet overzicht van alle TEF-services in Europa.

AI-MATTERS in Nederland

Het Nederlandse knooppunt wordt gevormd door:

Financiering AI-MATTERS Nederland

De EU stelt vanuit het Digital Europe programma in totaal 30 miljoen euro ter beschikking voor het netwerk. Hiervan is ca. 4 miljoen euro bestemd voor het Nederlandse consortium. Dit bedrag wordt verdubbeld door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het totale financieringsbedrag is daarmee ca. 8 miljoen euro.

Laat je verder inspireren

57 resultaten, getoond 11 t/m 15

Hoe navigeer je op weg naar ethiek in AI?

Informatietype:
Insight
12 oktober 2023
De opmars van Artificial Intelligence is niet te stuiten. Door de razendsnelle ontwikkelingen profiteren niet alleen grote bedrijven van de mogelijkheden, AI is nu toegankelijk voor iedereen.

Systeemintegratie voor robots in kassen

Informatietype:
Artikel

AutoAdapt: zelflerende adaptieve systemen

Informatietype:
Artikel

Ontwikkeling morele modellen AI-systemen

Informatietype:
Artikel

Autonome shuttles

Informatietype:
Artikel
19 april 2023