XRD D8 Advance

Categorie:
Meten
Merk:
Bruker
Type:
D8
xrd-d8-advance

Beschrijving

Röntgendiffractie is een techniek waarbij de diffractie van röntgenstraling door een monster van interesse geanalyseerd wordt. Als dit als basistechniek (röntgenpoederdiffractie) ingezet wordt kan er bepaald worden uit welke kristallijne componenten een monster bestaat. Als je een stap verder gaat kunnen hierbij ook uitspraken gedaan worden over de massapercentages van de kristallijne componenten en de hoeveelheid amorf materiaal.

De techniek kan verder gebruikt worden voor een breed scala aan toepassingen, inclusief maar niet beperkt tot verschillende verstrooiingstechnieken en reflectometrie.

Technische details

De D8 Advance diffractometer kan verschillende soorten monsters verwerken met minimale voorbereiding.

Het systeem beschikt over een hogeresolutie-goniometer, die zorgt voor nauwkeurige meting van diffractiehoeken. De keramische röntgenbuis levert een stabiele en intense röntgenbundel, wat cruciaal is voor het verkrijgen van hoogwaardige diffractiepatronen.

Onze D8 Advance ondersteunt verschillende stages, waaronder een capillair stage, een XYZ stage en een vochtigheids- en temperatuurstage, wat bijzonder nuttig is voor in-situ experimenten.

Aanvullende technieken

Poederröntgendiffractie wordt vaak toegepast in combinatie met andere analytische technieken die wat over de samenstelling van het monster kunnen vertellen. Chemische bulkdata verkregen met een XRF of een ICP-MS complementeren de kennis verkregen met röntgendiffractie om de specifieke samenstelling van een materiaal te verkrijgen. Technieken als rasterelektronenmicroscopie, deeltjesgroottebepaling m.b.v. laserdiffractie of thermische analyse kunnen ook toegepast worden op soortgelijke monsters om het begrip te vergroten.

Toepassingen

Er zijn verschillende toepassingen voor de D8 advance diffractometer, deze kan onder andere ingezet worden voor::

- Fase-identificatie: bepalen van verschillende fasen in een monster.

- Kristallietgroottebepaling: meten van de grootte van coherente diffractiegebieden.

- Kwantitatieve analyse: beoordelen van de relatieve hoeveelheden van verschillende fasen in meerfasige monsters.

- Structuuranalyse: onderzoeken van de kristalstructuur van materialen.

- In-situ experimenten: analyseren van materiaalgedrag onder variërende temperatuur- en vochtigheidsomstandigheden.