Autonome capaciteiten

Het Ministerie van Defensie wil effectiever presteren tijdens militaire operaties. Hiervoor worden slimme onbemande systemen gecombineerd met bemande wapensystemen. Om deze nieuwe mogelijkheden snel in te kunnen zetten, worden nieuwe systemen aangekocht en nauwer samengewerkt met de industrie.

Sparren over dit onderwerp?

Frans van Ette gaat graag met je in gesprek.

Deze systemen moeten aan strenge eisen voldoen: betrouwbaar en consistent functioneren, verwachtingen waarmaken en bijdragen aan operationele doelstellingen. Een uitdaging hierbij is de balans tussen controle en snelle inzet. Risico's ontstaan als systemen niet presteren, defect raken of zich onvoorspelbaar gedragen. Dit kan operaties hinderen en zelfs leiden tot een grotere vraag naar menselijk personeel - het tegenovergestelde van het beoogde doel. Zorgvuldige ontwikkeling, testen en implementatie zijn daarom cruciaal om te garanderen dat deze systemen daadwerkelijk meerwaarde bieden in het veld en hun belofte van verhoogde effectiviteit waarmaken.

Wij werken nauw samen met het Ministerie van Defensie en de industrie om deze slimme systemen te ontwikkelen en grondig te testen. En zorgen dat ze goed functioneren in de complexe en veranderlijke omstandigheden van een gevecht. We letten er vooral op dat de systemen robuust, betrouwbaar en effectief zijn. Dit betekent dat ze tegen een stootje moeten kunnen, steeds doen wat er verwacht wordt en daadwerkelijk bijdragen aan de missie. We kijken niet alleen naar de techniek, maar ook naar hoe de organisatie en processen moeten veranderen om deze systemen optimaal te kunnen benutten. Onze diepgaande kennis van autonome systemen helpt ons om sneller nieuwe technologie te ontwikkelen, vooral waar huidige oplossingen tekortschieten.

We zetten ons in om deze autonome capaciteiten snel van idee naar daadwerkelijk gebruik in het veld te brengen.

Volg de laatste ontwikkelingen

23 resultaten, getoond 1 t/m 5

De cruciale rol van de schietmeester bij kogelwerende bescherming

Informatietype:
Insight
20 december 2024
Hoe weten we zeker dat een helm voldoende tegen projectielen beschermt? Een legervoertuig geen zwakke plekken heeft? Of dat een kogelwerend vest nog steeds veilig is na blootstelling aan extreme hitte? In het TNO-lab voor ballistisch onderzoek werken zeer kundige schietmeesters aan Defensieonderzoek, om zo klaar te zijn voor het slagveld van de toekomst.

“Nederland blinkt uit in kennis maar mist de daadkracht voor innovatie.”- inzichten van Tjark Tjin-A-Tsoi

Informatietype:
Insight
25 november 2024

Tijdmakers in beeld: Selmar Smit

Informatietype:
Insight
18 november 2024

Verandert de wedloop tussen bescherming en gewicht van Defensievoertuigen?

Informatietype:
Insight
25 september 2024

Hoe beperken we schade aan zeezoogdieren door ons onderwatergeluid?

Informatietype:
Insight
6 september 2024