Beschermingsmiddelen

Thema:
Overleven op slagveld van de toekomst

Goede beschermingsmiddelen verbeteren de veiligheid van personen. Denk aan helmen en kogelvrije vesten. Wij doen onderzoek naar deze beschermingsmiddelen. Ontdek hoe we dit doen.

Welke verwondingen zijn te verwachten na een kogelinslag op een helm? Wat zijn de effecten van een kogel of een explosie op de mens? Welke bescherming biedt een kogelwerend vest en hoe verbeter je die bescherming? Welke eisen moeten we aan de beschermende uitrusting stellen gezien het dreigingsspectrum? Dit is slechts een kleine greep uit de vragen die wij beantwoorden in onze onderzoeken.

Zo onderzoeken we beschermingsmiddelen

Een onderzoek begint veelal met de dreiging (explosie, munitie, enzovoort) vaststellen. Vervolgens vertalen we de dreiging in een belasting op de mens en zijn uitrusting. Met experimenten gecombineerd met computermodellen analyseren we de mate van bescherming van een uitrusting en classificeren we deze volgens internationale normen en onderzoeken.

Door deelname in internationale samenwerkingsverbanden zijn we op de hoogte van actuele mondiale ontwikkelingen. Hiermee kunnen we resultaatgericht ondersteunen en adviseren in de verbetering en ontwikkeling van de persoonlijke beschermingsmiddelen. In samenwerking met andere TNO-onderdelen nemen we aspecten zoals ergonomie, materiaalkeuze of fabricagetechnieken mee.

Voor verschillende dreigingen zoals kogels, explosies, scherven, maar ook steek-, slag- en stootwapens geven we advies bij het verbeteren van de persoonlijke bescherming. Hiermee verhogen we de veiligheid van personen.

Laat je verder inspireren

12 resultaten, getoond 1 t/m 5

De cruciale rol van de schietmeester bij kogelwerende bescherming

Informatietype:
Insight
20 december 2024
Hoe weten we zeker dat een helm voldoende tegen projectielen beschermt? Een legervoertuig geen zwakke plekken heeft? Of dat een kogelwerend vest nog steeds veilig is na blootstelling aan extreme hitte? In het TNO-lab voor ballistisch onderzoek werken zeer kundige schietmeesters aan Defensieonderzoek, om zo klaar te zijn voor het slagveld van de toekomst.

Verandert de wedloop tussen bescherming en gewicht van Defensievoertuigen?

Informatietype:
Insight
25 september 2024

Lichte hersenschade (mTBI) bij militairen voorkomen? TNO helpt met kennisopbouw

Informatietype:
Insight
2 september 2024

Hoe helpt TNO om ons te beschermen tegen hypersonische wapens?

Informatietype:
Insight
17 juni 2024

Procesveiligheid en gevaarlijke goederen

Informatietype:
Artikel