Het oceaanmilieu

Thema:
Maritieme verdediging en veiligheid
6 juli 2022

Van baanbrekend onderzoek en in kaart brengen van de oceanen tot vooruitgang in het uitbreiden van de menselijke interface onder water, Nederland blijft wereldwijd een bijzonder sterke en innovatieve positie innemen als het gaat om het benutten van het potentieel van de zee. Sinds de oprichting is TNO betrokken bij deze onderscheidende geschiedenis, waardoor het land dat vanuit het water is opgebouwd haar unieke positie behoudt. Vandaag de dag maken diverse civiele partijen gebruik van deze expertise, waaronder de scheepvaart, de offshore-industrie, havens en bouwbedrijven.

TNO behoort tot de wereldwijde top als het gaat om het meten van geluid onder water en het analyseren van de potentiële impact ervan op het mariene leven. Internationale partijen benaderen TNO dan ook regelmatig als het gaat om projecten op het gebied van onderwatergeluid, en bedrijven vertrouwen vaak op ons om hen te helpen bij het ontwikkelen van duurzame mariene milieurisicomanagementcapaciteiten.

Scheepvaart en visserij

Zo is TNO betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe Europese meetvoorschriften en overleggen met scheepsbouwers en offshorebedrijven over methoden om stillere schepen en apparatuur te ontwerpen. Daarnaast heeft TNO visserijen en visserijbedrijven geholpen bij het ontwikkelen van een systeem dat gebruik maakt van gespecialiseerde sonarsystemen om vissoorten te differentiëren en de bijvangst te verminderen.

"Door onze diepgaande expertise in sonar, signaalverwerking en sensorfusie te combineren stelt TNO overheden en bedrijven in staat om efficiënt en betaalbaar in te spelen op nieuwe regelgeving en veranderende standaarden", zegt Eric Engelbrecht, senior business developer bij TNO. "Wij streven ernaar om samen te werken met kleine en grote bedrijven in diverse industrieën en instellingen, om zo nieuwe mogelijkheden te ontwikkelen die onze klanten en de maatschappij vooruithelpen."

Uitgebreide offshore monitoring

Recente ontwikkelingen op het gebied van autonome onderwatervoertuigtechnologie hebben de mogelijkheid gecreëerd om de (kosten)efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid van offshore onderzeese monitoring op afstand te verbeteren. TNO, met zijn hoogwaardige expertise, faciliteiten en gespecialiseerde adviesdiensten op het gebied van onderwaternavigatie, communicatie, autonomie en akoestische teledetectie, nam deel aan het AlgaeDemo-project om de waarde te evalueren van commercieel standaard onbemande onderwatervoertuigen voor monitoring van zeewierkwekerijen. Meer informatie over de projectbevindingen is te vinden in de AlgaeDemo projectvideo.

Breedte en diepte van de ervaring

Het Ocean Space team van TNO bestaat uit een diverse groep ervaren ingenieurs, wiskundigen, analisten en wetenschappers die ieder project benaderen met een ondernemende geest. Dit innovatieve team voert het meest geavanceerde onderzoeks- en ontwikkelingswerk uit op het gebied van akoestische detectie, onderwaterwetenschap en kartering, en sensorfusie. Ze boeken snelle vooruitgang in de integratie, validatie en engineering van geavanceerde akoestische technologieën en analyses, waardoor de oceanen van de wereld tot ver in de toekomst kunnen gedijen.

Factsheet over autonome onderwaterbewaking van zeewierbedrijven

Laat je verder inspireren

11 resultaten, getoond 1 t/m 5

Hoe beperken we schade aan zeezoogdieren door ons onderwatergeluid?

Informatietype:
Insight
6 september 2024
Wat weet ‘de mens’ over geluid onder water? Helaas nog relatief weinig. We weten wel dat ‘wij’ veel onderwatergeluid produceren.

Hoe beschermen we onze onderzeese infrastructuur? Industrie experimenteert veiligheidssystemen voor kust van Scheveningen

Informatietype:
Nieuws
13 juni 2024

TNO ontwikkelt detectiesysteem ter bescherming kabels en pijpleidingen op zeebodem

Informatietype:
Nieuws
6 juni 2024

Hoe navigeer je op weg naar ethiek in AI?

Informatietype:
Insight
12 oktober 2023

Succesvolle grondtest toont mogelijkheden voor satellietidentificatie

Informatietype:
Insight
14 augustus 2023