Geïntegreerde fotonica
Dit is de tijd om te werken aan snellere en energiezuinigere chips. Deze zijn van cruciaal belang om aan de steeds sneller groeiende vraag naar data te voldoen én grote maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Integrated photonics is de sleutel: we staan hiermee aan de vooravond van een technologische revolutie.
Ontdek wat we bij TNO doen op het gebied van geïntegreerde fotonica en druk met jouw kennis een stempel op onze tijd.
Energiezuinige datacenters, betrouwbare sensoren in zelfrijdende auto’s, veilige communicatie of biosensoren die ziektes eerder detecteren… Fotonische chips brengen oplossingen voor grote maatschappelijke opgaves dichterbij.
Focus
Bij TNO focussen we op nieuwe toepassingen op basis van fotonische chips en onderliggende technologie-ontwikkelingen, zoals systeemontwerp, co-design en co-integratie van fotonische chips met elektronische chips en glas interposers. Zo integreren we chips in multi-chip packages én werken we aan de maakindustrie van fotonische chips in Nederland. We zoeken niet naar die ene alles-in-een chip die alle functionaliteiten combineert, maar streven juist naar een optimaal systeem waar verschillende chips samen de beste oplossing geven.
Onze experts
De Integrated Photonics-groepen van TNO in Delft, Eindhoven, Nijmegen en Enschede bestaan uit zo’n 30 experts – van onderzoekers met een achtergrond in optica, toegepaste fysica,electrical engineers tot materials scientists.
Partners
TNO is de brug tussen academisch onderzoek en de industrie. Als onderzoeksinstituut kijken we ver vooruit en werken we met de nieuwste technologieën. Daarbij zoeken we altijd de samenwerking op, want samen innoveren we sneller.
Sinds 2023 hebben we onze krachten op het gebied van integrated photonics gebundeld met Belgisch onderzoeksinstituut imec. Ook zij werken al een tijd aan fotonische innovaties. Samen versnellen we de ontwikkeling van de fotonics industrie in Nederland, België en Europa.
Op technisch vlak werkt TNO verder samen in dynamische consortia, waarbij nieuwe partners doorlopend aanhaken:
- PITC is een samenwerkingsverband met PhotonDelta en de technische universiteiten in Eindhoven en Twente, specifiek gericht op geïntegreerde fotonica.
- CITC is een samenwerking met de Technische Universiteit Delft in Nijmegen, specifiek gericht op chip packaging.
- Holst Centre is een samenwerking met Belgische partner imec en richt zich onder meer op ‘Future electronics’ vanuit hun locatie op de High Tech Campus in Eindhoven.
We bundelen sinds 2023 de krachten binnen de Nationaal Groeifondsen PhotonDelta en NXTGEN hightech. Aangesloten partners zijn onder meer Smart Photonics, Effect Photonics, PhiX en LioniX.
Binnen deze samenwerkingen brengen de universiteiten specialistische kennis over verschillende chips met zich mee en richt TNO zich op het integratieproces; dus hoe we verschillende chips verwerken in een generiek product en combineren met elektronica. We zoeken naar de grote gemene deler die écht het verschil kan maken.
Jarenlange ervaring
TNO heeft meer dan vijftien jaar ervaring met geïntegreerde fotonica.
- De expertise-groep Future Electronics in Eindhoven, Nijmegen en Enschede werkt aan chipdesign in combinatie met schaalbare assemblage en print technologieën die nodig zijn om fotonische chips te integreren in bijvoorbeeld compacte lasers en gevoelige ontvangers (onderzoeksgroep Hybrid and Printed Electronics) en voor glas interposer technologie (Thin-Film Electronics).
- De onderzoeksgroep Optica in Delft kijkt naar fotonische chips voor optoacoustische sensoren, optische communicatie, en zelfs quantum toepassingen .
State of the art faciliteiten
Bij TNO heb je toegang tot verschillende goed uitgeruste meetlabs en cleanroom faciliteiten. Bovendien werken we nauw samen met (universitaire) partners in geval van zeer specifieke metingen en fabricage-technieken.
Spin-off voor impact
De spin-off Delta Lifescience brengt een biosensor op basis van geïntegreerde fotonica naar de markt, met kennis van TNO.