Het verhaal van Christian Trampuz

Christian Trampuz 500x500

‘Radar is echt mijn passie. Je ziet het niet, je kunt het niet aanraken… Toch kan het je helpen de omgeving ontdekken en monitoren. Dat is wat mij zo fascineert.’

Christian Trampuz

Projectmanager Defence, Safety & Security

‘Als projectmanager bij TNO leid ik projecten op het gebied van radartechnologie. We ontwikkelen bijvoorbeeld radarsensoren voor drones. Er zit altijd een stuk theorie, experiment én praktijk in. Het begint met rekenen, prototypes maken, testen in het veld, en soms weer iets anders proberen. Ook ga ik mee naar veldtesten om ervoor te zorgen dat alles goed geregeld is. Als we ergens tegenaan lopen, denk ik mee over mogelijke oplossingen.

Bewijzen dat het werkt

Bij TNO bedenken we niet alleen iets, we bewijzen dat het werkt. Dat doen we voor de industrie en voor het Ministerie van Defensie, onze hoofdopdrachtgever. Ik werk dus altijd met een externe partij. Dat maakt het vak van projectmanager bij TNO net anders dan bij andere organisaties.

Twee werelden

In deze rol ben je de schakel tussen twee werelden: de technische wereld hier binnen, en de opdrachtgever buiten. Ik moet snappen waar de techneuten het over hebben. Tegelijkertijd moet ik ook de vraag van de klant begrijpen, mogelijk adviseren, en inschatten of hun eisen realistisch zijn. Mijn werk heeft ook wat weg van politicologie of psychologie: ik moet weten waar de gevoeligheden liggen qua onderwerpen, en wat er speelt bij de mensen in het team. Zo kan ik op tijd actie ondernemen.

Technische achtergrond

Mijn achtergrond is hardcore technisch. Ik kom uit Italië, en belandde in Delft voor mijn PhD studie. Daarna startte ik met een medestudent in een bedrijfje in – je raadt het al - radar. Na twaalf jaar, ben ik naar TNO overgestapt. Het maatschappelijk aspect van werken bij TNO sprak mij erg aan. Het vak van projectmanager heb ik verder bij TNO geleerd. Een groot deel van mijn functie bestaat uit organiseren en coördineren: ik bewaak de planning, monitor het budget, en zorg dat de onderzoekers hun werk zo goed mogelijk kunnen doen.

Passie

Radar blijft echt mijn passie. Het begon als kind met vragen als: wat doet een antenne dan, hoe kan je op afstand communiceren? Je ziet het niet, je kunt het niet aanraken.. Toch kun je van alles met radar, zoals de omgeving mee ontdekken en monitoren. Dat is wat mij zo fascineert.

Geavanceerd en uitdagend

Radar is wat mij betreft een van de meest geavanceerde en uitdagende technologieën. Het gaat namelijk om een hele keten. Daar is allerlei kennis voor nodig. Over stralen, antennes, RF-circuits, digitale apparatuur, signaalverwerking, elektromagnetische propagatie, maar ook mechanische en thermische aspecten… Als projectmanager krijg ik de kans om te werken met experts in niet één, maar al deze disciplines.’