Het verhaal van Stephan van den Broek
‘Technologische grenzen verleggen, daar word ik enthousiast van.’
‘Na mijn studie Luchtvaarttechnologie in Delft startte ik als Stress Engineer in de luchtvaartindustrie. Hoewel ik ben begonnen in specialistische technische ingenieursfuncties, merkte ik al snel dat het coördinerende en interactieve karakter van projectmanagement mij aanspreekt. Werken aan complexe technologische uitdagingen met multidisciplinaire teams en samen integrale oplossingen ontwikkelen – die samenwerking geeft mij enorm veel energie en voldoening.
Signaleren
Als projectmanager bij de unit High Tech Industry van TNO in Delft leid ik projecten in twee domeinen: Space Systems Engineering en Smart Industry. Ik spreek veel met het team en allerlei stakeholders. Bijvoorbeeld over de voortgang, behoeften en uitdagingen. Zo zorg ik ervoor dat het team alles nodig heeft wat nodig is om optimaal te presteren. Verder probeer ik ook eventuele spanningen, (potentiële) problemen of tegenslagen op tijd te signaleren en aan te pakken. Natuurlijk houd ik ook stakeholders op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van budget, voortgang en risico's.
Van lasersystemen tot AI
Een van mijn huidige projecten, binnen de roadmap Space & Scientific Instrumentation, is gericht op het ontwikkelen van een zeer complex optomechatronisch lasersatellietcommunicatiesysteem voor Airbus Defence & Space. Hieraan werken we met een multidisciplinair team van specialisten van de unit High Tech Industry. Voor een ander project, binnen de roadmap Smart Industry, werken we vanuit TNO samen met 25 Europese partners om de ontwikkeling en toepassing van AI-technologie door de Nederlandse en Europese maakindustrie te stimuleren. In dit EU consortiumproject AI-MATTERS geef ik leiding aan een brede groep experts uit verschillende units en afdelingen binnen TNO. We focussen onder meer op operator support systems, factory-level optimisation, flexible manufacturing, digitally connected supply chain en circular economy.
Het leren houdt nooit op
Ik vind het erg leuk om samen te werken met experts op zo veel verschillende gebieden en in aanraking te komen met zo'n overvloed aan wetenschappelijke kennis. Het leren houdt nooit op! Het maakt me ook trots dat ik bij TNO elke dag mag werken aan wetenschappelijke oplossingen die de maatschappij vooruit helpen.
Balans
Wat mij betreft is een sterke technische achtergrond een voordeel voor een projectmanager binnen de unit High Tech Industry. Hoe beter ik in staat ben om de - vaak complexe en zeer technische - uitdagingen van het team te begrijpen, hoe beter ik kan anticiperen op problemen, risico’s kan inschatten en het team kan helpen presteren. Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans tussen de behoeften en belangen van betrokken partijen versus werkdruk en haalbaarheid.
Doordat we bij de unit High Tech Industry voor onze klanten technologische grenzen aan het verleggen zijn, ontwikkelt de wens van de klant zich vaak gedurende een project. In het bijzonder bij de unit High Tech Industry is het als projectmanager daarom belangrijk om er continu scherp op te blijven dat de wens van de klant goed in de contractuele scope van het project gereflecteerd wordt en blijft. Scope management is daarmee één van de belangrijkste en meest uitdagende verantwoordelijkheden van projectmanagers bij onze unit.
Verschil maken
Bij projectmanagement zijn er geen pasklare oplossingen. Het is aan mij als projectmanager om de meest geschikte aanpak te kiezen voor een bepaald project of uitdaging. Dat kan het verschil maken voor succes.
Vrijheid
TNO is actief in een groot aantal disciplines en ik heb de vrijheid om projecten op te pakken waar mijn interesse het meest naar uitgaat. Een carrière bij TNO is vooral wat je er zelf van maakt, met de steun van je manager. Er zijn genoeg mogelijkheden, als je je proactief opstelt en de verbinding zoekt met collega’s.’