Tijdmakers in beeld: Charlot Felderhof over het TNO Traineeship

Thema:
Duurzame samenleving

Dit is de tijd waarin innovatie cruciaal is. Om onze wereld veiliger te maken, levens gezonder en klimaatverandering te bestrijden. TNO’ers drukken hun stempel op ónze tijd. In deze serie brengen we onze tijdmakers in beeld. Tijdmaker Charlot Felderhof, is op dit moment trainee bij de afdeling Corporate Communicatie: “Ben je op zoek naar groei én een plek waar je het verschil kunt maken? Het TNO Traineeship zorgt ervoor dat dit in de hoogste versnelling gebeurt. Zolang je maar een goede portie assertiviteit en enthousiasme hebt.”

Het verschil maken

Charlot studeerde innovatiewetenschappen in Eindhoven en begon in 2024 als trainee bij TNO. Duurzaamheid is een heel belangrijk thema in mijn leven. Zo was ik lid van het studententeam Solar aan de Technische Universiteit Eindhoven. We werkten een jaar lang fulltime aan een auto op zonne-energie.

Bij TNO werken ze aan innovaties die echt het verschil maken op dat vlak. Daar wilde ik graag aan meewerken. Dat bindt onze groep trainees: uit welk land we ook komen, welke studie we ook hebben gedaan, we willen allemaal hard werken en impact maken.”

Het perfecte plaatje

Toch twijfelde Charlot in eerste instantie of ze wel moest solliciteren. “Ik ben geen quantum ingenieur of chemicus, maar heb een brede achtergrond. In het studententeam had ik ook niet de technische expertrol, maar was ik verantwoordelijk voor het opzetten van sponsorships en samenwerkingen met bedrijven. Ik vroeg me af of ik wel in het plaatje paste bij TNO vanwege mijn brede achtergrond. Gaandeweg kreeg ik tijdens de gesprekken steeds meer vertrouwen. Zo zie je maar, het bleek een goede match.”

Comfortzone

Wat maakt het traineeship nu anders dan een andere startersfunctie? Door het traineeship komt je groei en ontwikkeling in een hogere versnelling. Je krijg ondersteuning door middel van trainingen, workshops, intervisie en een persoonlijke coach. Je probeert verschillende functies uit, ook die buiten je comfortzone liggen. Met een goede portie assertiviteit en enthousiasme creëer je die plekken voor jezelf.”

Haar eerste plek als trainee was dan ook buiten haar comfortzone: projectmanager bij de unit Energie- en Materialentransitie. Qua inhoud was emissiemonitoring compleet nieuw voor mij. Ik heb de kans aangegrepen om het zelf uit te vogelen. Nu doe ik iets compleet anders: ik werk op de afdeling Corporate Communicatie en ontdek Public Affairs. Hier leer ik ontzettend veel over de breedte van onze organisatie, over de politiek en besluitvorming in de Tweede Kamer en bij TNO zelf.

Charlot 500 x 500

“Op zoek naar groei én een plek waar je het verschil kunt maken? Het TNO Traineeship zorgt ervoor dat dit in de hoogste versnelling gebeurt. Zolang je maar een goede portie assertiviteit en enthousiasme hebt.”

Charlot Felderhof

Trainee bij de unit Energy and Materials Transition

Inzichten delen

“Wat me heeft verrast is de hoeveelheid aan onderwerpen waar TNO zich mee bezig houdt. De belangrijke technologieën waar we op focussen en hoe we inzichten uit ons onderzoek delen, zodat het Nederlands beleid er beter van wordt. Dát heeft impact op de samenleving.”

Ook heeft Charlot veel over zichzelf geleerd, wat haar helpt bij het creëren van een nieuwe traineeplek. “Van projectmanagement leerde ik om structuur aan te brengen in chaos. Bij Public Affairs merkte ik hoe tof ik het vind om strategisch een stip op de horizon te zetten en mensen mee te krijgen in mijn visie. De kennis en ervaring die ik tot nu toe heb opgedaan, wil ik gebruiken om een derde trainee-plek voor mezelf te creëren die perfect bij mij past.”

Zelfsturend

Als trainee werkt Charlot drie-en-een-halve dag op een afdeling. Daarnaast hebben alle trainees anderhalve dag per week om te werken aan persoonlijke ontwikkeling. “Ook zijn er traineeprojecten, gericht op heel TNO. Zo leer je de organisatie snel kennen. Ik werkt bijvoorbeeld met andere trainees aan een framework voor inclusieve innovatie, wat elke onderzoeker bij TNO straks kan gebruiken.”

Het programma van het TNO traineeship is zelfsturend. In commissies organiseren de trainees onder meer workshops, netwerkevenementen en de traineeselectiedag. Charlot vertelt: “Ik heb gemerkt dat het echt waardevol is dat we zo veel zelf organiseren. We kunnen écht kiezen wat we willen doen of leren, welk evenement het beste aansluit bij onze wensen en behoeftes. Ik ben nu ook lid van de Sounding Board & Workshop Committee. Zo kan ik mijn ervaringen delen én het traineeprogramma verder vormgeven.”

Positief verrast

“TNO is echt de hightech organisatie die ik al verwachtte. Tegelijkertijd ben ik positief verrast door hoe breed de inhoud van alle onderzoeken is. Zo werken er veel technici, maar ook mensen met bijvoorbeeld een achtergrond in psychologie of sociale wetenschappen. En als je denkt dat hier alleen maar mannen van een zekere leeftijd werken, think again. Wat me ook erg opvalt is het enthousiasme van collega’s: iedereen vindt het oprecht leuk wat ze doen. Er zijn altijd collega’s bereid je te helpen of vragen te beantwoorden, om elkaar vooruit te helpen.”

Laat je verder inspireren

26 resultaten, getoond 1 t/m 5

Tijdmaker in beeld: Janice Odijk over een objectief sollicitatieproces

Informatietype:
Insight
14 april 2025
Tijdmaker Janice Odijk is scientist workforce development. “Binnen TNO wordt er zo veel verschillend onderzoek gedaan. De mogelijkheden zijn bijna onbegrensd.

Tijdmaker in beeld: Tobias over het TNO Traineeship

Informatietype:
Insight
11 april 2025

Tijdmaker in beeld: Meike van den Eijnden over het TNO Traineeship

Informatietype:
Insight
11 april 2025

Tijdmakers in beeld: Max van Strien

Informatietype:
Insight
11 april 2025

Tijdmaker in beeld: Stefania Monni over antennes en radartechnologie

Informatietype:
Insight
20 maart 2025