Scherpere keuzes nodig voor groeikansen Nederlandse chipindustrie

Thema:
Semicon en quantum
3 april 2025

Om het technologisch leiderschap van Nederland op het gebied van semicon te waarborgen is focus nodig op drie strategische technologiegebieden: heterogene integratie, metrologie & inspectie, en nieuwe IC architecturen op basis van chiplets. Dit blijkt uit het rapport 'Semicon Deepdive: Setting New Ambitions' dat vandaag door Invest-NL wordt gepresenteerd tijdens het TNO Semicon Event in Eindhoven.

De wereldwijde afhankelijkheid van slechts enkele spelers in de halfgeleiderindustrie benadrukt het belang van een sterke Europese en Nederlandse chipindustrie. Nederland heeft hierin een stevige positie met wereldspelers als ASML en een levendig ecosysteem van innovatieve deeptech startups en scale-ups.

Rapport 'Semicon Deep Dive: Setting New Ambitions'

Met dit rapport wil Invest-NL bijdragen aan de discussie over het versterken van de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse en daarmee ook de Europese semiconductorsector.

Focus voor toekomstige groei

Volgens het Deep Tech Fonds van Invest-NL is dit het moment om scherpe keuzes te maken, gebaseerd op internationale technologieontwikkelingen en de kracht van het Nederlandse ecosysteem. Samen met negen andere EU-landen binnen de Europese Semicon Coalition wordt er gewerkt aan een sterkere Europese chipindustrie.

Om het technologisch leiderschap van Nederland op het gebied van semicon te waarborgen, is focus nodig op drie strategische technologiegebieden: advanced packaging, metrologie & inspectie en nieuwe IC-architecturen op basis van chiplets. Advanced chip packaging integreert chiplets efficiënt, wat leidt tot betere prestaties en lagere kosten. Metrologie & inspectie waarborgen de kwaliteit en betrouwbaarheid van halfgeleiderproducten door nauwkeurige metingen en defectdetectie. Nieuwe IC-architecturen op basis van chiplets bieden flexibiliteit en schaalbaarheid, wat innovatieve en energie-efficiënte oplossingen mogelijk maakt. Deze focus versterkt de financierbaarheid van nieuwe bedrijvigheid en het verdienvermogen van Nederland binnen Europa. Investeringen vanuit grotere Europese fondsen zijn nodig om de opschalingsfase van deeptech startups te ondersteunen

Investering en samenwerking

Door risicodragend kapitaal te verstrekken aan bedrijven met veel potentie en door samen te werken met publieke en private partijen in het ecosysteem, helpt Invest-NL deeptech innovaties daadwerkelijk van de grond te krijgen. Naast investeringen is samenwerking nodig. TNO, Techleap en Invest-NL kondigden twee weken geleden een alliantie aan om de ontwikkeling van technologie, ondernemerschap en opschaling te stimuleren.

TNO Semicon Event

Het onderzoeksrapport wordt vandaag aangeboden aan Serpil Tascioglu, Directeur Topsectoren & Industriebeleid bij het Ministerie van Economische Zaken. Dit gebeurt tijdens het TNO Semicon Event op de High Tech Campus in Eindhoven. Hier komen zo'n 300 beslissers, ingenieurs en beleidsmakers uit de halfgeleiderindustrie en kennisinstituten samen. Sprekers tijdens het evenement komen onder andere van ASML, Intel, Nearfield Instruments, de Europese Commissie, Brainport Eindhoven en het Ministerie van Economische Zaken.

Laat je verder inspireren

26 resultaten, getoond 1 t/m 5

TU Delft benoemt Richard Versluis van TNO tot Quantum en Computer Engineering Fellow

Informatietype:
Nieuws
1 april 2025
Richard Versluis van TNO is benoemd tot Quantum en Computer Engineering (QCE) fellow door de Technische Universiteit Delft.

Quantum devices en materialen

Informatietype:
Artikel
18 maart 2025

Quantum computing

Informatietype:
Artikel

Innovatie gedreven door samenwerking

Informatietype:
Insight
13 maart 2025

Quantumcommunicatiesystemen

Informatietype:
Artikel
3 maart 2025