De TNO code
TNO is een kennis en -innovatieorganisatie met een goede naam. Onze ruim 3400 medewerkers zetten hun kennis, inspiratie en klantgerichtheid in om antwoorden te vinden op de maatschappelijke vraagstukken van deze tijd. De TNO code geeft weer waar wij gezamenlijk voor staan en is een leidraad voor medewerkers en bestuurders.
Waarden in de TNO code
Integriteit, onafhankelijkheid, professionaliteit en maatschappelijke betrokkenheid zijn onze kernwaarden. Maar ook klant- en impactgedrevenheid, innovatie, verbinding en inspiratie zijn voor ons zo belangrijk in de dagelijkse bedrijfsvoering, dat we ze hebben opgenomen in de TNO code (pdf). Voor wat betreft de wetenschappelijke integriteit hebben we ons gecommitteerd aan de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit (pdf, 1.4 MB) (NGWI). In deze NGWI zijn principes, normen en institutionele zorgplichten opgenomen. Naar de NGWI wordt in de TNO code verwezen.
Wat als er iets misgaat
Het kan voorkomen dat er iets mis gaat. De Regeling bij een vermoeden van een misstand (pdf, 280 kB) maakt het mogelijk om vermoedens van misstanden te melden. Ook is er een Externe klachtenregeling (pdf, 108 kB). Een overzicht van het verschil tussen deze regelingen en het proces van de Regeling bij een vermoeden van een misstand is hier (pdf, 327 kB) te vinden.
Een melding volgens de Regeling bij een vermoeden van een misstand kan zowel bij TNO gemeld worden aan het Meldpunt Integriteit, als bij externe instanties zoals genoemd in de voorgenoemde Regeling onder 1.4. Anoniem melden is ook mogelijk via de centrale vertrouwenspersoon van TNO. Uiteraard is na het doen van een melding bescherming van de melder tegen benadeling van groot belang, zodat er geen nadelige gevolgen voor een melder ontstaan.
Nevenactiviteiten van medewerkers
We hebben een nevenactiviteitenbeleid vastgesteld dat, na instemming van de Ondernemingsraad, is opgenomen in de Arbeidsvoorwaarden TNO en waarnaar ook wordt verwezen in de TNO code. Uitgangspunt van dat beleid is dat nevenactiviteiten niet onverenigbaar dienen te zijn met de belangen van de TNO-organisatie.
Nevenactiviteiten doorgeven
Onderdeel van het nevenactiviteitenbeleid is dat medewerkers via een TNO-systeem regelmatig opgaaf moeten doen van hun nevenactiviteiten en dat de leidinggevende(n) op die verzoeken toestemming dient te verlenen, eventueel nadere voorwaarden kan stellen of eerdere toestemming kan intrekken. Als het management niet (meer) instemt met de nevenactiviteit wordt er een gesprek met de betreffende medewerker gevoerd om tot een oplossing te komen, om of de nevenactiviteit of de werkzaamheden voor TNO te beëindigen. Het beleid over nevenactiviteiten is regelmatig onderwerp van gesprek tussen leidinggevende en de medewerker.